Vijf jaar geleden opende de eerste vondelingenkamer in Nederland haar deuren. Zwangere vrouwen die om wat voor reden dan ook niet voor hun kindje willen of kunnen zorgen en anoniem willen blijven, kunnen daar hun baby achterlaten.
De komst van zo’n kamer leidde tot veel discussie tussen voor- en tegenstanders. Maar inmiddels is er ook vanuit de politiek erkenning: de vondelingenkamer was in eerste instantie strafbaar en dus eigenlijk verboden, maar nu zijn de kamers officieel erkend door de minister voor Rechtsbescherming. “De politiek heeft gezegd dat wij een welkome aanvulling zijn op de bestaande instanties. Daar zijn we tevreden mee”, aldus Kitty Nusteling van Stichting Beschermde Wieg.
In vijf jaar tijd zijn er zeven vondelingenkamers bijgekomen. Twee keer is er – anoniem – een baby achtergelaten. Veel meer vrouwen hebben aangeklopt bij de stichting voor hulp: zo’n veertig moeders hebben in al die tijd afstand willen doen van hun baby. “Daarvan hebben 23 moeders na onze hulp de zorg voor hun baby weer op zich genomen”, zegt Kitty. “En 17 kindjes zijn ondergebracht bij pleeggezinnen of adoptiegezinnen. We hebben met de vondelingenkamers weten te voorkomen dat baby’s op straat terecht zijn gekomen.”