Abortus

stel ongepland zwanger abortus?

Stichting Beschermde Wieg

Abortus / Zwangerschap afbreken

Ben je onverwacht zwanger en weet je niet wat je moet doen? Abortus(zwangerschap afbreken) kan een optie zijn als je niet voor je baby kunt of wilt zorgen. Weet dat je niet alleen bent; veel vrouwen denken na over abortus of hebben er al ervaring mee. We begrijpen dat je geschrokken bent van je ongeplande zwangerschap. Wij zijn hier voor jou, of je nu twijfelt over abortus of al een beslissing hebt genomen. Bij ons kun je altijd je verhaal doen, volledig anoniem en zonder oordeel.

Ik weet het zeker. Wat nu?

Als je zeker weet dat je een abortus wilt, kun je zelf een afspraak maken bij een abortuskliniek of je huisarts inschakelen. Maar ook dan hoef je het niet alleen te doen. Misschien kun je er met niemand in je omgeving over praten. Misschien voel je je schuldig of bang. Wij zijn er om naar je te luisteren. Zonder oordeel. Gewoon als mens tot mens.

 

Twijfel je over abortus?

Een ongeplande zwangerschap brengt veel gevoelens met zich mee: angst, verdriet, opluchting, verwarring. Misschien wil je eerst beter begrijpen wat abortus inhoudt. Of wat het betekent voor jouw leven nu en straks. Misschien weet je het nog helemaal niet.

Wij helpen je overzicht te krijgen. Zonder druk, zonder oordeel. Samen kijken we naar jouw situatie en wat jij nodig hebt om een keuze te maken die bij jou past. En als je wél al weet wat je wilt, dan helpen we je om de juiste stappen te zetten.

Wat zijn je opties om je zwangerschap af te breken?

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap af te breken. Welke methode bij jou past, hangt af van hoe ver je zwanger bent.

  1. Overtijdbehandeling
    Deze behandeling is mogelijk als je niet meer dan 16 dagen overtijd bent (dat is kort na de dag waarop je eigenlijk ongesteld zou worden). Je hebt geen verwijsbrief nodig en kunt direct geholpen worden in een abortuskliniek.
  2. Abortus
  • Tot 9 weken kun je kiezen voor een medicamenteuze abortus (de abortuspil)of een curettage.
  • Na 9 weken is een zuigcurettage of instrumentele behandeling in de kliniek nodig.
  • Tot 24 weken is abortus wettelijk toegestaan in Nederland, echter in de klinieken voeren ze alleen abortus uit tot 22 weken. Voor latere abortussen kan er uitgeweken worden naar het ziekenhuis.

Een huisarts mag sinds kort ook een abortuspil voorschrijven, maar niet elke praktijk biedt deze mogelijkheid. Kijk op de website van je eigen huisarts of dit kan, of neem rechtstreeks contact op met een abortuskliniek.  Abortus is kosteloos als je in Nederland verzekerd bent of een COA-nummer hebt.

abortus keuzes afbreken zwangerschap
keuzehulp gesprek ongewenste zwangerschap

Is een abortus anoniem?

Een abortusbehandeling kan volledig anoniem. Je gegevens worden niet gedeeld met je huisarts of zorgverzekering. Je huisarts hoeft er niet van te weten — dat mag, maar het hoeft niet.

Als je liever niet alleen gaat en je hebt niemand uit je omgeving die je meekunt vragen: dan kun via onze collega’s van Samen naar de Kliniek een buddy aanvragen die met je meegaat.

Ben je jonger dan 18?

Ook als je minderjarig bent kun je zelf een abortus laten uitvoeren.

  • Ben je 16 of 17 jaar, dan mag je zelfstandig beslissen en heb je geen toestemming nodig van je ouders.
  • Ben je jonger dan 16, dan is er in principe toestemming van (een van) je ouders of voogd meestal vereist.

Twijfel je of je dit aan je ouders kunt vertellen? Neem contact met ons op. Samen kijken we naar een veilige oplossing die bij jou past.

Wij zijn er voor je

Wat je ook kiest — doorgaan met de zwangerschap of stoppen — jouw gevoel is het uitgangspunt. Wij luisteren, denken mee en geven duidelijke uitleg. Zonder oordeel. In alle rust.