Door Tjeerd Kleijn
Het Amsterdam UMC is van plan een vondelingenkamer te openen. Dat zegt Kitty Nusteling van stichting Beschermde Wieg. In Nederland zijn nu tien vondelingenkamers waar moeders anoniem hun baby kunnen afstaan, maar Amsterdam heeft er nog geen.
De afgelopen vijftien jaar zijn er in totaal 19 vondelingen en 45 babylijkjes gevonden, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (Nidaa). Februari dit jaar werd in Amsterdam-Zuidoost nog een pasgeboren meisje leven aangetroffen in een vuilcontainer. En afgelopen april werd een 31-jarige vrouw aangehouden voor het dumpen van een baby zeven jaar terug, in een ondergrondse container in Slotermeer.
“Vreselijk,” zegt Kitty Nusteling van stichting Beschermde Wieg. “Deze vrouwen zijn zo in paniek en hebben echt het idee dat ze nergens naartoe kunnen. In een vondelingenkamer kan je altijd naar binnen. De deur is altijd open. Je kan je kind hier in een warm bedje leggen, in een veilige wieg, en dan weer vertrekken. Je kan op een knop drukken en hulp vragen van het ziekenhuis en in gesprek gaan.”
Volgens stichting Beschermde Wieg zijn er veel te weinig vondelingenkamers in Nederland. “Eigenlijk zouden we in iedere grote stad, in ieder ziekenhuis een kamer willen hebben. Gelukkig hebben we niet alleen deze kamers maar ook een noodlijn die 24 uur per dag bereikbaar is. Dagelijks zijn er drie moeders die ons bellen en om hulp vragen. Wij zijn er om deze moeders bij te staan. We proberen ze te helpen met het verbeteren van hun situatie, zodat ze misschien wel zelf voor hun kind kunnen zorgen.”
“Amsterdam UMC is voornemens om een vondelingenkamer te openen.”
— Kitty Nusteling, Beschermde Wieg
De vondelingenkamers van de stichting zijn bedoeld als allerlaatste redmiddel voor wanhopige ouders. Afgelopen maart werd in een ziekenhuis in Den Helder de eerste vondelingenkamer in Noord-Holland geopend, en de kans is groot dat Amsterdam nu volgt, zegt Nusteling.
“We zijn in gesprek met het Amsterdam UMC, zij zijn voornemens om een kamer te gaan openen”, vertelt ze. “Zij zien ook de noodzaak in van een plek waar moeders naartoe kunnen gaan die zo wanhopig zijn dat ze het idee hebben dat ze nergens terecht kunnen. De gevonden baby in de container heeft dat weer aangetoond. Dus ja, zij staan op om deze belangrijke mogelijkheid te gaan bieden.”
En daar is Nusteling blij mee, want het is hard nodig. Maar het realiseren van zo’n vondelingenkamer in een ziekenhuis schijnt lastig te zijn. “Mijn ervaring is dat iemand in het ziekenhuis zélf moet opstaan om zo’n kamer te realiseren.”
“Het te vondeling leggen is verboden, maar wij voorkomen dat juist.”
— Kitty Nusteling, Beschermde Wieg
En die moet dan ook nog allerlei besturen en afdelingen meekrijgen. “Het heeft lang geduurd, maar ook speelt mee dat pas in 2019 de minister van rechtsbescherming Sander Dekker heeft gezegd dat het niet meer strafbaar is als vrouwen naar zo’n kamer komen om een kind achter te laten. Dat was het eerst wel. Het te vondeling leggen is verboden, maar wij voorkomen dat juist. Wij voorkomen dat een kind op straat belandt.”
Nusteling is er van overtuigd dat de vondelingenkamer er gaat komen in het Amsterdam UMC. Het ziekenhuis zelf wil voorlopig niet op de zaken vooruitlopen, maar bevestigt dat er gesprekken zijn, en dat de intentie er is.